Numarul cazurilor de insolventa a crescut cu pana la 70% in primele sapte luni ale anului, fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).
„La 15 iulie 2009 erau 14.300 de dosare noi de insolventa deschise anul acesta, fata de un numar de 14.500 de dosare noi deschise in tot anul 2008. Cresterea este de circa 70% anul acesta. La 30 iunie erau 31.000 de dosare pe rol", spune avocatul Arin Stanescu de la firma Stanescu, Milos, Dumitru si Asociatii si presedintele UNPIR.
„Cel mai afectat domeniu este de departe comertul, urmat de investitiile imobiliare, constructiile, textilele", spune Stanescu.
Bucuresti si Constanta detin in primul semestru din acest an un sfert din totalul actelor de procedura de insolventa emise de instantele judecatoresti, adica un total de 16.700 de acte, potrivit datelor Registrului Comertului. In topul judetelor cu cele mai multe acte de procedura urmeaza Cluj - 3.873, Bihor - 3.800 si Harghita 3.153. La nivel national, in primele sase luni din 2009, au fost 72.600 de acte de procedura de insolventa. La coada clasamentului pe judete sunt Giurgiu, Bistrita-Nasaud, Satu Mare, Valcea care au avut in perioada ianuarie-iunie 2009 un numar de circa 500 de acte de procedura de insolventa.
„Sunt foarte multe cazuri in toata tara, nu numai in Bucuresti. Realul pericol al insolventei este ca un caz poate atrage in lant insolventa mai multor companii. De exemplu, insolventa unui dezvoltator poate sa atraga insolventa a cel putin 2-3 constructori", spune avocatul Cristian Petre de la firma Danila, Petre si Asociatii. Firma a ajuns in prezent la peste 750 de cazuri de insolventa, fata de 250 de cazuri pe care le aveau anul trecut.
„Cele mai afectate domenii sunt constructiile, prelucrarea metalului, transporturile", spune avocatul Cristian Petre. „