Comercianţii din pieţe spun că, în ciuda preţurilor mici, gospodinele îşi calculează la sânge fiecare investiţie în legumele pentru iarnă.
CITEŞTE ŞI: Artizanatul din murături, atracţie turistică
Comercianţii din pieţele oraşului susţin că profesia de agricultor riscă să dispară din România în următorii ani. Ţăranii se plâng că sunt nevoiţi să-şi vândă munca de peste an la preţuri de nimic. Vânzătorii din pieţe spun că pietrenii vin în toamna aceasta să-şi cumpere legumele pentru conservele de iarnă cu sacoşele şi nu cu sacii ca în anii trecuţi.
Preţurile au rămas la nivelul celor din 2008
Efectele cantităţilor reduse cumpărate sunt resimţite în primul rând de comercianţii care muncesc serios peste vară pentru ca recolta să fie una bogată. „Anul trecut veneau oamenii cu sacii şi cumpărau vinete, castraveţi, ardei sau gogoşari. Acum, sunt fericită dacă îmi cere cineva cinci kilograme de legume“, spune supărată Ana Marcu, venită tocmai din Vrancea pentru a-şi vinde marfa.
Şi comercianţii cu tradiţie în Piaţa Centrală din Piatra Neamţ se plâng de încasările slabe. „Se cunoaşte o mare diferenţă faţă de anul trecut. Oamenii nu renunţă la mâncare, însă scad drastic cantităţile de verdeţuri care înainte nu lipseau din cămară“, spune Radu Gheorghe, comerciant cu experienţă în comerţul cu legume. Pietrenii care se decid totuşi să pună zarzavaturi pentru anotimpul rece umblă mult în căutarea celui mai mic preţ. „Noi punem conserve în fiecare an. Acum ne uităm doar la marfă, studiem piaţa să vedem de unde este mai convenabil să cumpărăm. Cred că o să ne înţelegem cu mai mulţi vecini şi să cumpărăm în regim de angro“, a menţionat Mihaela Pântea.
Cei mai mulţi îşi încearcă norocul la tarabe şi solicită tot felul de „bonusuri“. „Vin la noi şi dacă iau zece kilograme, mai vor încă trei gratis. Se supără când văd că nu vrem, dar nimeni nu ştie cât