In esenta ei, dezbaterea pe marginea schimbarii climei se concentreaza, in mare, pe o singura intrebare, care divizeaza si vexeaza deopotriva: cat de mult trebuie sa reducem emisiile de carbon?
Acest unghi inchis face insa ca dezbaterea sa fie neconstructiva. Toata lumea vrea sa previna incalzirea globala, iar adevarata intrebare este: cum putem sa realizam acest lucru mai bine? Ar trebui sa fim deschisi si la alte optiuni – de exemplu, la ideea de a reduce emisiile nu acum, ci mai tarziu, sau la solutia de reducere a altor emisii care genereaza efectul de sera. Incalzirea globala va crea probleme semnificative, asa ca reducerea emisiilor de carbon ofera, la randul ei, beneficii semnificative. Reducerea acestor emisii implica insa o reducere a consumului energetic fundamental, care sta la baza societatii moderne, asa ca vorbim si de costuri semnificative.
Profesorul Richard Tol de la Universitatea Hamburg, un eminent economist din domeniul cercetarii mediului, a analizat beneficiile si costurile reducerii emisiilor de carbon in doua scenarii posibile: acum sau in viitor. Reducerea acum a emisiilor va costa 17,8 trilioane dolari, pe cand reducerea lor in viitor va costa doar doua trilioane. Cu toate acestea, reducerea concentrarii de CO2 – si de aici a temperaturii – in 2100 va fi mai mare daca aplicam reducerea nu acum, ci mai tarziu. Costurile mai mari se explica prin faptul ca avem alternative prea putine si prea scumpe la combustibilii fosili. Cu banii pe care ii avem acum putem cumpara acum mai putin decat in viitor, cand resursele "verzi" vor fi mai eficiente economic.
Tol demonstreaza spectaculos ca promisiunile de reduceri drastice imediate – reminiscente ale apelului la reducerea cu 80% a emisiilor pana la jumatatea secolului, apel facut de unii politicieni si lobbyisti – reprezinta o modalitate incredibil de scumpa de a realiza de f