Proprietarii au scăzut costurile cerute pentru locuinţele vechi de acest tip cu 6.300 de euro, în medie. Lipsa tranzacţiilor şi programul „Prima Casă“ au adus costurile locuinţelor de trei camere la sub 60.000 de euro în majoritatea oraşelor mari din ţară. Preţurile cerute de proprietari pentru apartamentele construite înainte de 1989 s-au diminuat, faţă de începutul anului, în 14 dintre cele 24 de oraşe cu peste 100.000 de locuitori şi au stagnat în şapte dintre acestea. Doar în trei dintre aceste localităţi, costurile au crescut.
Preţul mediu cerut de către proprietari pentru apartamentele vechi cu trei camere era, în ianuarie 2009, 68.000 de euro. În august, această valoare a ajuns la 61.700 de euro. În perioada ianuarie-iulie 2009, cea mai mare scădere a preţurilor apartamentelor vechi cu trei camere s-a înregistrat în Constanţa, unde deprecierea a fost de 22.000 de euro.
Pe următorul loc se situează Clujul şi Piteştiul, cu un minus de 15.000 de euro, urmate îndeaproape de Galaţi, cu o scădere de 14.000 de euro. Locul patru este ocupat de Drobeta Turnu-Severin, cu un regres de 13.000 de euro, iar pe cinci se situează Timişoara, cu o diminuare de 9.000 de euro.
Trei camere la preţ de două
Motivele pentru aceste scăderi semnificative sunt multiple. În primul rând, acestea vin pe fondul reducerii drastice a volumului de tranzacţii. „Cauza directă a acestei diminuări a fost îngrădirea accesului persoanelor la creditele ipotecare şi imobiliare“, spune Marian Chiosa-Rotaru, managing partner în cadrul Centrului de Investiţii Imobiliare din Galaţi. În al doilea rând, evoluţiile descendente ale costurilor pe segmentul apartamentelor vechi cu trei camere sunt cauzate de programul Prima Casă.
„Există scăderi de preţ pe anumite zone, dar unii proprietari au şi crescut preţurile. Ambele tendinţe sunt cau