Criza economica globala are repercusiuni asupra tuturor aspectelor vietii. Cum urmatoarele luni se anunta in continuare grele, este si firesc ca partidele politice implicate in campanii electorale sa faca din revenirea economiei un subiect central.
Cum se orienteaza insa votantul obisnuit, agasat de criza economica si zgomotul de fond produs de politicienii in cautare de voturi, atunci cand ajunge in fata urnei?
Daca e sa luam in considerare rezultatele obtinute la alegerile pentru Parlamentul European, dar si pe baza sondajelor de opinie efectuate in tari care intra sau se afla deja in campanie electorala - germanii voteaza pe 27 septembrie iar romanii isi vor alege un nou presedinte pe 22 noiembrie - se pare ca electoratul european are incredere in partidele conservatoare sau liberale pentru a depasi criza economica, in defavoarea stangii, care nu a reusit sa speculeze la maximum oportunitatea oferita de asa-zisul "esec al capitalismului".
Desi este complicat sa faci o generalizare la nivel european, la europarlamentarele din vara partidele de stanga s-au bazat prea mult pe schimbarea automata a opiniei electoratului, in favoarea lor, ca raspuns la criza economica declansata de doctrina liberala, subliniaza analistul Hugo Brady, cercetator la Centrul pentru Reforma Europeana, citat de schumansquare.eu.
In al doilea rand, alegerile au subliniat o problema inca si mai serioasa: indiferenta electoratului, care nu s-a obosit sa se deplaseze pana la urne sa voteze, considerand ca alegerile pentru Parlamentul European nu reprezinta o miza suficient de mare.
Aceasta tendinta nu are neaparat a face cu politicile europene, desi si acestea au jucat un rol important in aceasta situatie, deoarece cetatenii europeni nu vad cum le-ar putea schimba vietile in bine.
Exista insa o tendinta a europenilor (pana s