Vanzarile producatorului de automobile Renault SA sunt sustinute de o crestere a cererii pentru modelele sale low-cost Dacia, insa popularitatea in crestere a acestor automobile, care nu dispun de servodirectie, geamuri electrice sau aer conditionat, pune in dificultate alte parti ale Renault, scrie The Wall Street Journal.
Analistii spun ca modelele low-cost Dacia, ieftinite si mai mult de stimulentele guvernamentale, au fixat asteptarile legate de pret la un nivel scazut si au subminat vanzarile Renault de modele mai scumpe.
Vanzarile Dacia din primele sapte luni ale anului au inregistrat o crestere de 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut, peste procentele de crestere consemnate de oricare alta marca. Vanzarile modelelor Dacia Sandero si Logan din Franta au urcat cu 58% in luna iulie, pe o piata a carei crestere generala s-a ridicat la 3,1%.
In Germania, unde compania nu se confrunta cu o competitie reala pe categoria low-cost, vanzarile Dacia au inregistrat o crestere puternica de 346% in primele sapte luni, acestea fiind sustinute de programul guvernamental de reinnoire a parcului auto.
In numai un an de la lansarea sa, Sandero reprezinta acum doua din trei Dacii vandute. „Inregistram o cerere uriasa. Nu exista produs echivalent pe piata", a declarat Guillaume Josselin, director de marketing pentru Franta al Renault.
Modelele marca Renault au avut rezultate amestecate. Vanzarile modelului Twingo, mai mic decat cele doua modele Dacia, au avansat cu peste 60%, de asemenea pe baza stimulentelor guvernamentale.
Vanzarile mai atragatorului model Renault Clio s-au aflat insa in scadere, cu 18%, in perioada ianuarie-iulie. Oficialii Renault spun ca acest lucru s-a intamplat in parte din cauza unui face-lift care a obligat compania sa suspende productia Clio pentru cateva saptamani, insa analistii din industrie spun ca vanzarile