Scaderea preturilor proprietatilor nu s-a oprit in prima parte a acestui an, aceasta continuand si in prezent, inregistrandu-se deprecieri de 10 - 40 de procente ale valorilor de piata.
Datorita reducerii costurilor de constructie si a celor cu forta de munca, dezvoltatorii si-au permis sa adapteze oferta la posibilitatile financiare ale cumparatorilor, potrivit unui studiu realizat de firma evaluare imobiliara si consultanta Darian Rom Suisse.
Astfel, in termen reali, valoarea locuintelor, in lei, a avut scaderi cuprinse intre 10 si 40 de procente, in functie de locatie si finisaje, printre altele.
In principalele orase din tara, preturile apartamentelor vechi s-au depreciat, in primul semestru, cu 23 de procente, in medie, in timp ce, pentru un apartament nou, pretul a coborat cu 17 procente.
S-au inregistrat si "anomalii". De exemplu, in Baia Mare, preturile apartamentelor noi au scazut cu 35 de procente, mai mult fata de cele vechi, care ale caror valori s-au depreciat cu 25 de procente, in medie.
Fata de valorile din ultimul semestru din 2008, preturile apartamentelor vechi din Bucuresti au scazut cu 33 de procente, iar cele pentru apartamentele noi cu 25 de procente.
Potrivit studiului, Romania este o piata paradoxala in domeniul imobiliar. Desi peste 80% din romani sunt proprietari, cererea pentru locuinte este foarte mare. Acest lucru este explicat de migrarea dinspre mediul rural spre cel urban, cei care au deja o casa la tara mutandu-se in orase, unde locuintele sunt mult mai scumpe.
Specialistii explica fenomenul si printr-un factor cultural specific Romaniei, potrivit caruia majoritatea persoanelor vor sa fie proprietari ai spatiului pe care il locuiesc.
Prima Casa nu influenteaza piata
In urmatoarea perioada, preturile vor continua sa se adapteze no