Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Nicolae Popa, şi-a depus cererea de încetare a raporturilor de activitate în data de 11 august, solicitând Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să fie pensionat începând cu data de 1 septembrie, când împlineşte vârsta de 70 de ani. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu Cererea de eliberare din funcţie prin pensionare a lui Nicolae Popa, preşedintele ICCJ - membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, va fi luată în discuţie, de către membrii CSM săptămâna viitoare, procedura fiind una formală. De regulă, încetarea funcţiei unui judecător sau procuror are loc la momentul în care preşedintele Traian Băsescu semnează decretul de eliberarea din postul deţinut de magistrat, însă, în cazul şefului ICCJ, vacantarea funcţiei are loc din 1 septembrie, când împlineşte vârsta prevăzută de lege, respectiv 70 de ani.
Final de mandat
Astfel, mandatul lui Nicolae Popa se încheie marţi, 1 septembrie, dată după care, într-un interval de 30 de zile, magistraţii care îndeplinesc condiţiile pentru ocuparea funcţiei de şef al ICCJ îşi pot depune candidaturile. În 6 septembrie 2007, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât că magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - numiţi în această funcţie în temeiul Legii 56/1993 - a Curţii Supreme de Justiţie, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Judecătorul Nicolae Popa - fost consilier al preşedintelui Ion Iliescu, preşedinte al Curţii Constituţionale între 2001-2004 - a preluat conducerea ICCJ în iunie 2004, după ce a fost debarcat din funcţia de preşedinte al instanţei supreme Paul Florea, în 16 iunie, chiar în ziua în care acesta împlinea 70 de ani.
Lupte intestine
Lupta pentru cea mai înaltă funcţie a început deja. Situaţia este şi mai complicată ca urmare a faptului că pe de o parte suntem în perioadă electorală,