Angajaţii firmelor româneşti care operează la combinatul de la Krivoi Rog recunosc că s-a furat de acolo, dar vina aparţine fostei conduceri. Pe de altă parte, nimic nu mişcă în preajma mastodontului industrial fără ştiinţa ucrainenilor care-l păzesc şi conduc. Poliţia a găsit un singur hoţ mărunt. Cu toate acestea, combinatul este foarte bine conservat, nefiind deloc un morman de fiare vechi.
Dolinska este o mică localitate din regiunea Kirovograd şi se află la aproximativ 70 km de oraşul ucrainean Krivoi Rog, sau Krivoi Rig, cum i se spune acum. În urmă cu aproape douăzeci de ani, aici, mai multe ţări din blocul ex-sovietic, printre care şi România, au început construirea unui combinat de îmbogăţire a minereurilor acide. România a investit aproape 800 de milioane de dolari.
După destrămarea Uniunii Sovietice, Ucraina a preluat acest combinat, care acum este pus pe lista de privatizări a Guvernului de la Kiev. Printre cei interesaţi se află atât miliardarul indian Lakshmi Mittal, care deţine printre altele şi combinatul de la Galaţi, dar şi un consorţiu în spatele căruia se află Rinat Ahmetov, miliardarul de la Şahtior Doneţk.
În prag de privatizare, combinatul de la Dolinska a fost în centrul unor scandaluri mediatice legate de furtul a tot felul de utilaje şi piese, mai ales după ce lucrările de finalizare a acestuia au fost sistate în 1997. Bulgaria şi Germania Democrată au renunţat pe rând la investiţiile pe care le-au făcut în combinat, exceptând România şi Slovacia care a preluat investiţia făcută de Cehoslovacia. De fapt, România a construit un nou oraş la Dolinska: 22 de blocuri-turn în care pe vremuri locuiau aproape 4.000 de oameni, două şcoli, un spital mare cât un spital judeţean, un spital de recuperare cu peste 250 de locuri, poştă, staţie de pompieri, câteva vile pentru şefi şi bulevarde cu câteva benzi pe