Patronii şi instituţiile de stat anunţă din ce în ce mai puţine oferte de muncă, din cauza crizei. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Rata locurilor de muncă vacante a continuat să scadă şi în trimestrul al doilea. Potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în perioada aprilie-iunie, rata locurilor de muncă neocupate a fost de 0,89%, în scădere de la 1,27% în primele trei luni ale anului. În al doilea trimestru al anului trecut, acest indicator se situa la 2,02%.
Unde mai sunt joburi disponibile
Cea mai mare cerere de forţă de muncă s-a înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (4,05%), urmată de administraţia publică (1,89%) şi activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (1,20%). La polul opus, cu oferte foarte greu de găsit, se regăseşte industria extractivă (0,09%), urmată de tranzacţii imobiliare (0,17%). Pe aceeaşi listă se află şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.
Ocupaţiile cele mai căutate de angajatori au fost specialiştii intelectuali şi ştiinţifici, precum şi lucrătorii calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit. Cele mai puţin solicitate ocupaţii sunt membrii corpului legislativ ai executivului, conducătorii în administraţia publică, funcţionarii superiori, precum şi meşteşugarii şi lucrătorii care întreţin maşinile şi instalaţiile.
Firmele taie costurile
Reducerea costurilor cu recrutarea, evenimentele interne şi bonusurile sunt cele mai comune acţiuni întreprinse pentru a reduce costurile în perioada recesiunii, arată un studiu realizat de Asociaţia Europeană a Managementului Oamenilor. Potrivit specialiştilor în resurse umane, concedierile bazate pe performanţa fiecăruia au crescut implicarea angajaţilor. În plus, criza este pentru unii o ocazie să „vâneze” specialişti buni de la co