Profil
Născută: 18 august 1985, Făgăraş
Studii: Facultatea de Ştiinţe, specializarea Ecologie şi Protecţia Mediului
Familie: Necăsătorită
Câţi dintre voi ştiţi cu ce se ocupă malacologia? Şi dintre cei care cunoaşteţi, câţi sunteţi pasionaţi de această ramură a zoologiei? Nu prea sunteţi, nu? Şi probabil că nu v-aţi aştepta ca o tânără şi frumoasă fată, aşa cum este Ana-Maria Mesaroş, să studieze moluştele. Da, chiar asta face, şi acum lucrează la un studiu faunistic despre gasteropodele (melcii) din zona natală, Făgăraş. Ana-Maria Mesaroş este curator la Muzeul de Istorie Naturală Sibiu din 15 decembrie 2008 şi are în grijă colecţia de malacologie. Asta înseamnă un univers care cuprinde peste 510.000 de piese, de la cele mai mici şi vechi scoici până la cele mai mari şi neobişnuite cochilii de melci. „ E una din cele mai complete colecţii de malacologie de la noi din ţară, foarte importantă mai ales pentru cei care o studiază. Ceea ce este expus publicului vizitator este infim pe lângă multitudinea de piese din depozit. Doar specialiştii, însoţiţi de mine sau de un muzeograf, au accesul la întreaga colecţie pentru diferite studii. Iar eu mă simt privilegiată că am posibilitatea să analizez aceste piese. La naturale este o bancă de date, iar dacă vrei să faci un studiu evolutiv al speciilor, singurul loc în care îl poţi face este muzeul. Fiecare obiect este un nivel de informaţie “, povesteşte Ana-Maria.
Lucrul în muzeu, împlinirea unui vis
Au atras-o mereu obiectele vechi şi tot ce are legătură cu natura, iar lucrul în Muzeul de Istorie Naturală i se potriveşte ca o mănuşă. Numai că, în liceu, îşi dorea să facă Facultatea de Medicină.
„ Îmi plăcea mult biologia în liceu şi voiam să mă fac medic. Bine că am intrat la locurile cu taxă şi am renunţat în favoarea ştiinţelor. Nici