Noua sesiune parlamentara readuce in atentie aceleasi restante legislative existente la inceputul anului 2009, aceleasi promisiuni facute de actuala coalitie sau chiar propuneri existente de pe vremea fostei puteri.
Asteapta sa fie adoptate Codurile de Procedura Civila si Penala, legile sigurantei nationale, eliminarea pensiilor parlamentarilor, introducerea interdictiei de a cumula pensia cu salariul, Legea lustratiei. Sesiunea de primavara a anului 2009 nu a adus nimic nou, doar o mai accentuata guvernare prin ordonante, Parlamentul deteriorandu-si si mai mult rolul de legiuitor. Directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, sustine ca, in ciuda majoritatii de peste 70%, Parlamentul a fost "incalecat" total de Guvern. Doar trei initiative ale parlamentarilor au devenit lege in sesiunea trecuta.
Acum, cea mai sustinuta activitate este concentrata la Comisiile juridice din cele doua Camere. Comisia juridica de la Camera Deputatilor isi va concentra activitatea pentru adoptarea Codurilor de Procedura Penala si Civila. Acestea trebuie adoptate cat mai urgent, pentru a veni in completarea Codurilor Penal si Civil, care vor fi puse in aplicare din 2011. Daniel Buda, presedintele comisiei, ne-a declarat ca deputatii ar putea adopta Codurile de Procedura pana cel tarziu in decembrie. De asemenea, deputatii juristi au in procedura de urgenta intocmirea raportului asupra proiectului legii avocaturiii, proiect restant din fosta legislatura. La Senat, presedintele comisiei, Toni Grebla, ne-a declarat ca juristii din Camera superioara a Parlamentului, intruniti intr-o sedinta in timpul vacantei legislative, au intocmit rapoarte la toate proiectele restante, in numar de 17.
Astfel, acestia au adoptat, printre altele, proiectul Legii minerilor (prezent in Parlament din 2004), proiectul achizitiilor publice sau