Bisericile catolice din satele bănăţene se ruinează una după alta pentru că nimeni nu mai are grijă de ele.
Zeci de biserici, cândva pline de enoriaşi germani şi maghiari, zac acum uitate în satele bănăţene golite de catolici încă dinainte de 1989. Episcopia Romano-Catolică de Timişoara nu mai are bani pentru întreţinerea bisericilor şi în timp acestea au devenit ruine. Unele au fost distruse de cutremure, altele de furtuni şi multe au devenit loc de joacă pentru adolescenţi, care ţin aici chefuri şi profanează mormintele din interior. Fiecare ruină, aflată la capătul existenţei ei, stă mărturie despre sfârşitul prezenţei bisericii catolice în satele bănăţene.
Nimic nu este sfânt pentru timpul necruţător
Lipsa banilor a transformat un monument istoric într-o ruină, care îşi aşteaptă încă salvarea, la 30 de kilometri de Timişoara. Una dintre cele mai mari biserici din Banat duce de mai bine de o sută de ani o grea bătălie cu timpul. Furtunile şi jafurile au învins monumentul înalt şi rece, în care doar porumbeii îndrăznesc să îşi mai facă cuib. Pereţii de pe care vopseaua abia se ţine, geamurile sparte şi acoperişul distrus ascund un interior grandios, în care sunt aruncate vechile bănci pe care stăteau enoriaşii în timpul slujbelor. Cripta de la subsolul bisericii pare desprinsă dintr-un film de groază, un sicriu spart şi câteva coroane uscate fiind singurele obiecte care au mai rămas în locul în care au stat, ani la rând, coşciugele vechii familii de baroni.
Mausoleul baronului a rămas pustiu
Biserica Romano-Catolică din Bobda, căruia toţi sătenii îi spun „biserica baronului”, a fost construită de familia maghiară Csavossy, ca un mausoleu ce imita basilica din oraşul Esztergom. Din biserica ce îi reunea la slujbe pe toţi catolicii satului, acum a mai rămas o clădire goală, înconjurată de buruieni. Covorul roş