De astăzi, activitatea din instanţe şi din Parchete va fi blocată. După o vacanţă de două luni, magistraţii declanşează, începând de astăzi, proteste pe o perioadă nedeterminată, nemulţumiţi de Legea unică de salarizare. Un şantaj magistral, de Grigore Cartianu Mineriada magistraţilor de Sabin Orcan
Mai citeşte şi: Boicotul magistraţilor ameninţă economiaRevolta robelor: Magistraţii intră în grevăGuvernul nu mai are bani pentru magistraţiSute de judecători români se plâng la CEDO pentru restanţele salariale
Guvernul urmează să-şi asume mâine răspunderea pe Legea unică de salarizare, act normativ care ar reduce şi salariile magistraţilor. Până mâine însă, negocierile rămân deschise şi chiar dacă s-au vehiculat varianta conform căreia judecătorii şi procurorii vor primi salarii la nivelul celor încasate de demnitari, magistraţii nu renunţă la proteste. Ei susţin că nu mai cred în promisiuni şi că grila de salarizare primită de CSM prevede salarii cu 60 la sută mai mici decât în prezent pentru sistemul judiciar.
Reprezentanţii Ministerului Justiţiei spun însă că salariile nu vor fi scăzute faţă de nivelul actual, doar că nu vor mai fi incluse sporurile de stres, beneficiu câştigat în instanţă de magistraţi. Sporul de stres este în prezent de 50 la sută din salariul de bază al unui magistrat.
Procurorii intră şi ei în horă
Justiţia română va fi blocată începând de astăzi. Judecătorii nu vor analiza decât cererile de arestare preventivă şi cauzele privind minorii. La protestul judecătorilor s-au alăturat şi procurorii, care nu vor mai face anchete decât dacă infracţiunile sunt comise cu violenţă sau pun în pericol siguranţa statului. Procurorii şi judecătorii, susţinuţi îndeaproape de grefieri, vor avea de astăzi un singur cuvânt de ordine „amânare”. Toate procesele vor primi termene în anul 2010.