La Reuniunea anual[ a diplomaţilor români, ministrul de Externe Cristian Diaconescu a declaratcă România nu are timp de contemplaţiii festiviste. El a subliniat că scopul evenimentului nu este evidenţierea gloriei diplomaţiei române din ultimii 20 de ani, ci obţinerea performanţei. "Îndoielile şi dilemele noastre geostrategice din urmă cu 20 de ani s-au transformat în certitudini benefice României, care astăzi se prezintă lumii cu identitate clară şi respectabilă ", a explicat şeful diplomaţiei româneşti.
Cristian Diaconescu a atras atenţia că provocarea care stă astăzi în faţa diplomaţiei este demonstrarea performanţei continue, a competenţei şi a profesionalismului.
" Misiunea noastră nu s-a încheiat, după cum nici România nu a atins deplina modernizare privind normele europene şi euroatlantice. De aceea, recursul la istoria din ultimii 20 de ani pe care îl facem astăzi este şi un semnal pe care îl dăm tuturor forţelor politice din România, tuturor celor care decid drumul politicii externe româneşti. Numai învăţând din gereşelile trecutului vom şti cu toţii să aşezăm cu mai multă rigoare şi viziune destinul acestui minister în prima linie a interesului naţional ", a punctat Diaconescu.
El a ţinut să adauge, în discursul său, că " România nu are timp de contemplaţii festiviste, nu despre 20 de ani de glorie diplomatică vorbim astăzi, nici despre efectele sincopelor politice care au afectat în diverse forme continuitatea proiectelor sau susţinerea pentru modernizarea profesională a acesti instituţii. Privind în urmă însă, vom înţelege mai bine sensul datoriei noastre pentru performanţă" .
Referindu-se leforturile depuse pe plan extern pentru îndeplinirea a două obiective strategige, în ultimii 20 de ani, aderarea la UE şi la NATO, ministrul de Externe a tras următoarea concluzie: " Poate prea mult politica