Preţurile locuinţelor din România, exprimate în lei, s-au redus cu 10%-40% în primul semestru, faţă de sfârşitul anului trecut. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
În cazul apartamentelor vechi, scăderea a ajuns la 23%, în medie, în timp ce casele noi au pierdut 17% din preţ, estimează compania de evaluare Darian Rom-Suisse.
Dacă, în aproape toate oraşele, locuinţele vechi au scăzut mai mult decât cele noi, excepţia de la regulă este Baia Mare. Aici, locuinţele noi s-au ieftinit cu 35%, iar cele vechi cu numai 25%.
Românii vor să fie proprietari cu orice preţ
În Capitală, preţurile apartamentelor s-au redus cu 33% pe segmentul vechi şi cu 25% pe cel nou, faţă de valorile de la finele lui 2008.
„România rămâne un stat cu statistici paradoxale. Deşi peste 80% dintre români deţin proprietăţi imobiliare, cererea pentru locuinţe se menţine la valori crescute. O explicaţie poate fi migraţia accelerată dinspre rural înspre urban - cei care deţin deja o proprietate la ţară se mută la oraş, unde locuinţele sunt mai scumpe”, susţin autorii studiului.
Un alt aspect este factorul cultural specific al nevoii oamenilor de a fi proprietarii spaţiului în care locuiesc, dar şi slaba educaţie a populaţiei în domeniul investiţiilor imobiliare, spun specialiştii Darian.