Listarea BCR, cea mai mare bancă din România, pe bursa de la Bucureşti va fi amânată cu cel puţin doi ani. Aşa s-a stabilit într-un acord semnat de acţionarii principali ai băncii, cele cinci SIF-uri şi Erste Bank, acţionarul majoritar.Termenul de amânare nu este unul bătut în cuie, el fiind mai mult o estimare a momentului în care piaţa bursieră îşi va reveni. Concret, SIF-urile pot solicita la un moment pe care îl vor considera oportun listarea băncii. Totuşi, decizia nu
Listarea BCR, cea mai mare bancă din România, pe bursa de la Bucureşti va fi amânată cu cel puţin doi ani. Aşa s-a stabilit într-un acord semnat de acţionarii principali ai băncii, cele cinci SIF-uri şi Erste Bank, acţionarul majoritar.
Termenul de amânare nu este unul bătut în cuie, el fiind mai mult o estimare a momentului în care piaţa bursieră îşi va reveni. Concret, SIF-urile pot solicita la un moment pe care îl vor considera oportun listarea băncii. Totuşi, decizia nu stă numai în mâinile SIF-urilor, decizia finală urmând să fie luată după realizarea unei analize în acest sens de către o instituţie independentă de acţionari principali.
AVAS a acceptat propunerea acţionarilor, acordul instituţiei fiind mai mult formal, întrucât clauza cu pricina a fost solicitată la privatizare de către SIF-uri.
Iniţial, în cadrul contractului de privatizare a băncii, Erste se obliga să listeze BCR la Bucureşti în cel mult trei ani de la preluare. Acest termen ar urma să expire luna următoare. Modalitatea listării nu a fost modificată, urmând să se decidă între listare directă sau ofertă publică. De asemenea, după listare, participaţia Erste nu trebuie să scadă sub 50% + o acţiune.
În prezent, Erste deţine 69,3% din acţiunile băncii, iar cele cinci SIF-uri au 30,11%. Deocamdată, singurul contact - indirect de altfel - pe care investitorii îl pot ave