De la începutul celei mai mari conflagraţii din istoria omenirii, comemorate ieri în oraşul polonez Gdansk, Germania, Rusia şi Polonia mai au capitole în divergenţă şi în prezent. Sursa: EPA
Cuirasatul german Schleswig- Holstein a tras în urmă cu 70 de ani, pe 1 septembrie 1939, primele lovituri de tun asupra Oraşului- Liber Danzig, Gdanskul de azi. Sub asediu, baza poloneză de la Westerplatte. Concomitent, Wehrmach tul a început invazia pe uscat a Poloniei. Două zile mai târziu, Marea Britanie şi Franţa declarau război Germaniei - începutul marelui conflict care a curmat viaţa a zeci de milioane de oameni.
La monumentul de la Westerplatte, peste 20 de şefi de state şi de guverne din Europa au marcat ieri, aniversarea a 70 de ani de la începutul războiului. Rănile sunt însă departe de a fi închise, cu atât mai mult cu cât interpretările istorice ale momentelor conflictului sunt diferite.
În vreme ce Varşovia consideră că URSS a jucat un rol important în declanşarea conflictului, prin semnarea pactului de neagresiune cu Germania, şi acuză crimele sovietice din Polonia, Moscova insistă în a denunţa „revizionismul” istoric, amintind în schimb jertfa soldaţilor sovietici. Pe de altă parte, dorinţa Germaniei de a ridica un memorial dedicat dislocărilor de populaţie de după 1945 continuă să suscite, în Polonia, nemulţumiri. Polonezii se tem că suferinţele victimelor nazismului şi cele ale germanilor expulzaţi din ţările Europei Centrale după război vor fi puse pe acelaşi plan.
WESTERPLATTE. Ceremonia de comemorare a avut loc la monumentul ridicat pe locul unde au căzut primele victime ale războiului
AFP Photo
PREMIERUL, LA GDANSK
Emil Boc: „Războiul este forma supremă a eşecului în politică”
Teodora Vasâlca
România a fost reprezentată