Problemele financiare cu care se confrunta politistii afecteaza siguranta publica a cetateanului in mod direct, iar tot mai multi politisti aleg sa-si paraseasca functiile, a declarat presedintele sindicatului politistilor Pro Lex, la televiziunea Ziare.com, Vasile Lincu.
"Problemele politistilor afecteaza siguranta publica, neasigurarea nevoilor financiare plecand de la personal si deficit de logistica, de exemplu nu sunt foi de scris sau consumabile pentru imprimante, nu avem bani sa reparam sectiile de politie. Din lipsa de personal politistii nu isi mai pot lua concedii si nu mai pot sa se imbolnaveasca pentru ca nu are cine sa se prezinte la munca.
In plus din cauza lipsei banilor cei 2.000 de absolventi ai Academiei de Politiei nu pot sa inceapa activitatea. Cand au auzit ca se modifica legea pensiilor au cerut multi politisti sa se pensioneze anticipat. In prezent avem un deficit de cel putin 12.000 de politisti", a declarat liderul sindical.
Vasile Lincu a declarat ca existenta unor indivizi care iau spaga afecteaza pe toti ceilalti colegi care sunt de buna credinta, iar acestia sunt de acord sa fie sanctionati si indepartati din randurile politiei.
"Politistii nu sunt nici mai buni nici mai rai decat oamenii din societatea romaneasca doar ca beneficiaza de mai multa atentie. Avem sectie de DGA, sectie informatie si protectie, dar nu avem un singur caz in care un ofiter de DGIPI sa il avertizeze pe un politist in situatia de a gresi sau sa il protejeze, dar sunt convins ca daca si-ar fi facut treaba, gen permisele de la Pitesti sa se fi intamplat, imposibil ca sa se organizeze o retea fara ca institutiile abilitate sa stie", a mai declarat acesta.
Liderul sindical a mai explicat ca politistii in schimb aveau o lege speciala in care erau prevazute mai multe sporuri si salarii foarte mici.