Oficiul pentru Fraude Grave din Marea Britanie a comunicat Direcţiei Naţionale Anticorupţie că a fost întreruptă investigaţia declanşată faţă de persoanele suspectate în derularea contractelor privind vânzarea de către instituţii britanice către România, rezervându-şi dreptul de a redeschide cazul, dacă vor fi identificate elemente noi.
1 /. Demersul anchetei din Marea Britanie este consecinţă, deciziei procurorilor DNA care au dispus, în 15 iunie 2009, clasarea dosarului care a avut ca obiect urmarirea penală "in rem" (adică fără autor identificat), pentru luare şi dare de mită, fapte ce s-ar fi comis în încheierea şi derularea contractelor privind vâzarea de căre Regatul Unit al Marii Britanii a fregatelor "Regele Ferdinand" şi "Regina Maria" către România, a comunicat Direcţia.
Decizia anchetatorilor români a fost luată după ce Serious Fraud Office din Londra (Oficiul pentru Fraude Grave, instituţie cu care, pe parcursul anchetei, DNA a făcut schimb de informaţii) a comunicat DNA, în 11 iunie 2009, despre faptul că investigaţia referitoare la persoanele suspectate în cazul din România este întreruptă, instituţia rezervându-şi dreptul să deschidă investigaţia dacă apar probe suplimentare.
De asemenea, în urma raportului de audit făcut de Curtea de Conturi a României s-a ajuns la concluzia ca achiziţionarea celor două fregate, regenerarea şi modernizarea lor de catre BAE Systems LTd a prezentat un grad de complexitate ridicat şi că, în general, programul a fost derulat în mod corespunzător, mai spune sursa citată.
România nu a putut ajuta ancheta din Marea Britanie
Autorităţile britanice au adresat României o cerere de asistenţă judiciară în ancheta legată de achiziţia, de către statul român, unor fregate din Marea Britanie, cererea fiind trimisă în 28 aprilie 2006 Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie