În prima sa intervenţie de la debutul conflictului dintre magistraţi şi Executiv, procurorul general, Codruţa Kovesi, a cerut Executivului "îngheţarea" salariilor magistraţilor la nivelul din mai 2009 şi înlocuirea sporului de 10%, pentru procurorii din parchetele din mediul rural, cu un spor de 5 la sută pentru cei cu volum mare de activitate. "În cadrul întâlnirii de la Guvern, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a propus «îngheţarea» salariilor magistraţilor la nivelul salariului din 31 mai 2009, înlocuirea sporului de 10% acordat magistraţilor care funcţionează la parchete din mediul rural, unde volumul de activitate este relativ redus, cu un spor de 5% acordat magistraţilor care funcţionează la unităţile de parchet aflate în localităţile reşedinţă de judeţ şi cu volum mare de activitate", se arată într-un comunicat al Ministerului Public.
De asemenea, propunerile formulate de procurorul general au vizat modificarea grilelor prevăzute în proiect, potrivit principiului de salarizare, astfel încât venitul actual să nu scadă, iar diferenţele salariale din cadrul sistemului judiciar să fie eliminate.
Codruţa Kovesi adresează magistraţilor procurori şi întregului personal al Ministerului Public un apel prin care solicită ca formele de protest să se încadreze în limitele legilor de organizare judiciară. Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJCL) arată, astăzi, într-un comunicat, că premierul Emil Boc a cerut o evaluarea a impactului bugetar la propunerile reprezentaţilor magistraţilor privind salarizarea unică, pentru a clarifica dacă sunt sustenabile bugetar.
Aproximativ 80 la sută din instanţe au decis, până în prezent, suspendarea activităţilor, din care 12 curţi de apel, 31 de tribunale, peste o sută de judecătorii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit Reţe