Producătorul de gaze Romgaz nu va face parte din noile companii energetice care vor fi înfiinţate prin restructurarea sectorului, ci va participa la acest proces prin intermediul centralei Iernut, pe care o va prelua de la Termoelectrica în contul unor datorii.
Precizarea a fost făcută printr-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Romgaz.
Totuşi, în proiectul privind restructurarea sectorului energetic, postat pe site-ul ministerului încă din luna iunie, se arată, în cadrul unor tabele, care va fi componenţa celor două noi companii. În coloana unde sunt înşiruite societăţile care vor fi incluse în cea de-a doua companie apare şi Romgaz, fără alte precizări.
Mai mult, la capitolul „Avantaje” din proiectul de pe site-ul ministerului, la punctul 8 se precizează concret că societatea Romgaz va fi inclusă în noile companii: „Posibilitatea concentrării resurselor naţionale de combustibil (cărbune, gaze, naturale, hidro, nuclear) prin includerea în cadrul celor două companii cu capital de stat a companiilor naţionale SNLO, CNH şi ROMGAZ, asigurând garanţia gestionării interne a resurselor primare”.
Proiectul ar fi trebuit concretizat printr-o ordonanţă de urgenţă încă de la mijlocul lunii iulie, potrivit intenţiilor iniţiale. Oficialii ministeriali au avansat mai multe termene în care actul normativ să fie finalizat, însă proiectul nu a apucat nici măcar să fie dicutat cu partenerii sociali.
UPDATE
Restructurarea va fi aprobată după alegeri
În plus, directorul general al Romgaz, Marcel Piteiu, a declarat astăzi că noua organizare va fi definitivată abia după alegerile prezidenţiale de la finele lunii noiembrie.
"Strategia de dezvoltare a sistemului energetic românesc este în dezbatere publică până pe 15 septembrie. Eu nu cred că va fi gata înainte de alegeri. Dezbaterile sunt puternice la nivelul coaliţ