Doar trei sătmăreni au dosare în lucru pentru achiziţionarea unei case cu credit garantat de Guvern. Analiştii susţin că sătmărenii investesc totuşi în imobile nu datorită programului „Prima Casă“ ci din cauză că a devenit neprofitabil să-şi ţină banii în bănci. Apariţia acestei oferte guvernamentale reprezintă o „bulă de aer“ pentru dezvoltatorii imobiliari care, în primele şase luni ale acestui an, se considerau blocaţi. Aurel Răcăuţan, manager general la firma Arra, susţine că în pofida zvonurilor, piaţa imobiliară nu a coborât mai jos de 40%. „Faţă de anul trecut imobilele se vând la 60% din preţul cerut“, spune Aurel Răcăuţan. Diferenţa dintre preţul real şi cel cerut constă în negocierea sumei.
Dobânzile mici împing sătmărenii spre imobiliare
Conform spuselor lui Aurel Răcăuţan, până acum în judeţul Satu Mare au fost acordate doar trei credite „Prima Casă“.
În viziunea lui Alin Costin, agent imobiliar la firma Lup, „Prima Casă“ nu salvează niciun segment, din cauza faptului că tinerii nu au bani“. De pe site-ul fiecărei bănci se poate afla că salariul minim pentru accesarea creditului este de 400 euro, cu garanţia ipotecii achiziţionate acoperită de stat. Practic, în caz de neplată, statul pierde procesul cu banca şi îşi recuperează banii de la proprietar. „În ansamblu, nu avantajele pe creditarea în cadrul acestui program au oferit o salvare firmelor imobiliare, ci faptul că la dobânzile minuscule de la bănci nici sătmăreanului nu i se pare profitabil să îşi ţină banii în cont, ci să îi investească“, a conchis Aurel Răcăuţan.
Piaţă maturizată
Conform spuselor analiştilor, maturizarea pieţei a eliminat din ecuaţie speculanţii, iar clientul fie apelează direct la proprietar, fie la o firmă de imobiliare. Speculanţii obţineau profituri din cumpărarea imobilului ieftin de la proprietar şi vinderea