În contextul în care magistraţii refuză intrarea în instanţe, iar actul de justiţie este blocat, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, propune Executivului îngheţarea salariilor magistraţilor la nivelul din 31 mai, adică înainte de suspendarea sporului de stres. Kovesi a cerut, printre altele, şi înlocuirea sporului de 10% acordat magistraţilor care funcţionează la parchete din mediul rural unde volumul de activitate este relativ redus cu un spor de 5% acordat magistraţilor care funcţionează la unităţile de parchet aflate în localităţile reşedinţă de judeţ şi cu volum mare de activitate.
Propunerile făcute Executivului de procurorul general au vizat modificarea grilelor prevăzute în proiect, astfel încât venitul actual să nu scadă, iar diferenţele salariale din cadrul sistemului judiciar să fie eliminate.
Procurorii DIICOT încep protestele
Procurorii care anchetează cazurile de criminalitate organizată şi terorism se alătură amgistraţilor, declanşând şi ei protestele, nemulţumiţi fiind de subfinanţarea sistemului judiciar şi de politica salarială în privinţa justiţiei.
Procurorii DIICOT au decis, miercuri, să înceapă protestele, chiar din aceeaşi zi, nemulţumiţi fiind de , în raport cu politica susţinută pentru celelalte două puteri ale statului.
"Î ncepând cu data de 2 septembrie 2009, întrerupem activitatea specifică acestei instituţii, cu excepţia cauzelor care reclamă urgenţă: luarea, menţinerea şi prelungirea măsurilor preventive; cauzele care implică infracţiuni flagrante; participarea la şedinţele de judecată în dosare de acest gen, precum şi solicitarea de măsuri procesuale care necesită autorizarea judecătorului ", se arată într-un comunicat al DIICOT.
Potrivit acestora, legea unică de salarizatre pe care Executivul intenţionează să-şi asume taie di