Madonnei ii place sa socheze. Face parte din brandul sau. In mijlocul concertului din Parcul Izvor, ea le-a spus fanilor sai ca a aflat ca in Europa de Est tiganii (si romii in general – sic!) sunt discriminati, iar asta o intristeaza. Spre surpriza vedetei, publicul a huiduit copios. "Ce treaba a avut ea sa ne spuna lucrurile astea?", se intreba unul dintre spectatorii care o apostrofasera, intervievat de BBC.
Putem, desigur, sa ne intrebam de ce a facut populara vedeta apelul impotriva discriminarii tocmai la Bucuresti. Ar fi putut, tot atat de bine, sa-l faca la Budapesta sau la Belgrad, capitalele est-europene care precedasera Bucurestiul in turneul "Sticky and Sweet", sau la Sofia, unde a concertat cateva zile mai tarziu. Mai ales ca Budapesta este inca marcata de actele rasiste petrecute in aceasta luna, soldate cu uciderea a sase tigani – numai ca acolo au loc si manifestatii de protest impotriva acestor acte. Poate tocmai atunci aflase (probabil de la grupul de muzicieni tigani Hang Up, care o acompaniaza in acest turneu).
Motivatia reginei pop ma intereseaza mai putin decat resorturile care au infuriat zecile de mii de oameni – mai ales ca, in principiu, majoritatea ii erau admiratori. Reactia e cu atat mai greu de explicat cu cat referirea fusese facuta la Europa de Est, nu neaparat la Romania.
Din punct de vedere normativ, e greu sa afirmi ca in Romania situatia minoritatilor este mai rea decat in restul Europei: avem programe guvernamentale pentru integrare, discriminare pozitiva, o legislatie si un Consiliu pentru Combaterea Discriminarii, campanii media.
In practica, lucrurile sunt mai complicate. Mass-media relateaza frecvent stiri de genul "un barbat de etnie roma a comis...", dar niciodata nu ni se spune ca faptasul ar fi, de exemplu, "de etnie romana". Mamele isi apostrofeaza frecvent odraslele indisciplinate ca "injur