Reprezentanţii Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, locul de baştină al scriitorului, susţin că au intenţii serioase să cumpere arhiva, pusă la dispoziţie de Ilderim Rebreanu, nepotul romancierului. Scrisori de familie, cărţi de vizită, însemnări, fotografii şi caiete de amintiri sunt păstrate într-un mic muzeu deschis în Teleorman de Ilderim Rebreanu, ultimul purtător al acestui nume. La vreo 30 de kilometri de Alexandria, într-o aşezare unde nu prea poţi conta nici pe semnalul GSM, într-o casă veche, apărată de copaci luxurianţi, fără plăcuţe şi indicatoare, fiul celui mai mic frate al lui Liviu Rebreanu a deschis, cu câţiva ani în urmă, un mic muzeu. Înconjurate de biblioteca familiei, vitrinele în care sunt păstrate la adăpost de lumina soarelui documente şi obiecte păstrate de generaţii întregi reconstituiesc o bună parte din istoria familiei Rebreanu.
Pe lângă scrisori, fotografii, documente administrative şi numeroase însemnări, sunt expuse obiecte care au aparţinut, într-un fel sau altul, membrilor familiei. În secţiunea dedicată lui Emil Rebreanu, fratele scriitorului care i-a servit drept inspiraţie pentru personajul lui Apostol Bologa din „Pădurea spânzuraţilor“, se găseşte o bucăţică de lemn despre care Ilderim susţine că ar fi desprinsă din stâlpul spânzurătorii unde acesta a fost executat, precum şi o schijă care i-a străpuns braţul în 1915, pe frontul italian.
Prea scump pentru Academie
În total, aproximativ 2.000 de obiecte şi documente aparţinând familiei Rebreanu, mare parte dintre ele concentrate în jurul scriitorului, sunt puse astăzi la vânzare. Ilderim Rebreanu, fiul lui Tiberiu Rebreanu, cel mai mic frate al scriitorului, spune că a luat această decizie de teamă ca arhiva să nu se distrugă după moartea sa.
„În 2001, când am făcut acest muzeu, m-am gândit că voi dona toate piesele Biblio