Primele 139 de turbine vor funcţiona din martie 2010. Peste doi ani, când toate cele 240 de turbine vor fi funcţionale, parcul eolian CEZ va fi cel mai mare fermă eoliană terestră din Europa, cu o capacitate de 600 de MW. Pe şantierul din jurul comunei Fântânele se lucrează intens. Deja au fost ridicate şapte turbine şi au fost turnate peste 20 de fundaţii. Şantierul se întinde pe o suprfaţă de peste 600 de hectare, pe care au fost construiţi circa 130 de kilometri de drumuri.
Pentru ridicarea de la zero a unei turbine eoliene este nevoie de cel puţin trei luni. Peste 400 de oameni de diferite naţionalităţi (români, germani, francezi, cehi, australieni şi americani) lucrează pe şantier, o mare parte sunt localnici.
Turbinele pentru prima etapă a proiectului au fost livrate de gigantul GE Energy, în baza celui mai mare contract european de acest gen al producătorului de instalaţii eoliene. În total, CEZ va investi în proiectul eolian din România 1,1 miliarde de euro.
„Prima parte a parcului eolian dezvoltat în jurul comunei Fântânele va fi pusă în funcţiune începând cu jumătatea lunii martie a anului viitor“, a declarat ieri directorul operaţional al CEZ România, Martin Pacovsky.
Această etapă include amplasarea a 139 de turbine, cu o capacitate totală de 347 de MW. Primul MW de electricitate va fi livrat în reţea de turbinele instalate în estul localităţii, iar cele din zona Fântânele Vest vor fi inaugurate în luna iunie 2010.
Parcul, cu o capacitate totală de 600 de MW, va fi cea mai mare fermă eoliană amplasată pe uscat din Europa şi va produce 10% din energia regenerabilă din România.