Trupul unui alt luptător anticomunist a fost dezgropat astăzi de către cercetătorii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Nicolae Pelagea a fost împuşcat, pe 2 septembrie 1950, de către ofiţerii de securitate de la Turda şi a fost îngropat într-un mormânt fără cruce. Sursa: Mihai Șoica Înainte de alegerile din 1946, Nicolae Pelagea a fost un localnic înstărit care avea cea mai frumoasă gospodărie din satul dealul Capsei, de lângă oraşul Câmpeni. După ce comuniştii au preluat puterea, Pelagea s-a retras în munţi şi a intrat în gruparea de partizani Frontul Apărării Naţionale.
Partizanii erau conduşi de maiorul Nicolae Dabija, ofiţerul care în timpul celui de-al doilea Război Mondial a înfiinţat o unitate de comando, care a acţionat împotriva armatei ruse. După abdicarea regelui Mihai, Dabija, care era verişor primar cu fostul preşedinte comunist al României, Gheorghe Gheorghiu Dej, a organizat o mişcare partizană care a acţionat în Munţii Apuseni.
În documentele Securităţii, luptele purtate împotriva mişcării lui Dabija sunt descrise ca fiind “confruntări militare în toată regula”. Cea mai mare confruntare s-a purtat în zona Muntele Mare, din judeţul Alba, unde Securitatea a trimis un întreg batalion pentru a-i înfrânge pe partizanii lui Dabija. Confruntarea s-a soldat cu opt morţi, dintre care cinci erau din rândul partizanilor. Împuşcat sub ochii copilului de patru ani După lupta de la Muntele Mare, gruparea de partizani s-a retras în zona orşaului Câmpeni, unde a fost anihilată treptat. Ultimii doi partizani au fost Nicolae Pelagea şi Traian Ihuţ, iar ascunzătoarea lor a fost desconspirată tocmai de către un văr de-al lui Pelagea, Iosif.
Luat prin surprindere de securişti, Pelagea a reuşit s-l împuşte mortal pe un miliţian din comuna Bistra şi l-a rănit grav pe un altul, după care a fugit. Partizanul