Digurile ridicate în vederea limitării și stingerii incendiului nu au fost dărâmate, salvatorii urmând a intra din nou în subteran la finalul acestei luni. Măsurătorile efectuate de echipa de salvatori ce a intrat în subteranul minei Zegujani la începutul acestei săptămâni, indică faptul că aici focul nu a fost stins, drept urmare, activitatea rămânând în continuare sistată. Noul director al Exploatării Miniere de Subteran Motru, Adrian Giurcău, susține că salvatorii vor intra din nou în subteran în data de 23 septembrie, atunci când se împlinesc două luni de la izbucnirea incendiului.
„Avem două diguri montate la metrul 1010 de gura minei pe galeria I 531 şi la metrul 960 pe galeria I 530 , adică pe galeria în care a izbucnit incendiul. Digurile sunt făcute din bucăţi de brad de 70 cm lungime, zidite argilă udă amestecată cu sare şi bentonită (o substanţă care are proprietăţi de aderenţă). Salvatorii care au intrat în mină au măsurat concentraţia de oxigen, aceasta find de 7,6%, semn că există oxigen din plin care să întreţină arderea. Totodată, a fost măsurată şi concentraţia de monoxide de carbon, aceasta fiind de 56 ppm, semn că acolo tot mai arde. În aceste condiţii, am hotărât ca următoarea intrarea şi măsurătoare să se efectueze pe data de 23 septembrie, atunci când se împlinesc două luni de la ridicarea digurilor”, a declarat noul director al EMS Motru, Adrian Guircău.
Cât despre cauza incendiului izbucnit în subteran, sau a pagubelor nu se ştie deocamdată nimic. “Cauza incendiului se va afla după ce focul va fi stins şi se va putea efectua ancheta. În ceea ce priveşte pagubele de aici, nici acestea nu pot fi nici măcar estimate, dacă nu putem intra acolo să vedem ce este la faţa locului”, a mai declarat Giurcău.
Ortacii rămân acasă
Conform declaraţiei directorului Giurcău, la ora actuală, ortacii