Mică, ascunsă între clădiri înalte, biserica Stavropoleos din inima Bucureştiului vechi atrage imediat privirea trecătorilor cu pridvorul ei de piatră, bogat împodobit şi cu zidurile pictate în albastru, din care se ivesc medalioane cu sfinţi. Construită în stil brâncovenesc, biserica închinată sfinţilor arhangheli Mihail şi Gavril a fost ridicată în vremea domnitorului fanariot Nicolae Mavrocordat, de către un călugăr grec. Sursa: Mănăstirea Stavropoleos
Numele "Stavropoleos" este forma românească a cuvântului grecesc "Stauropolis" şi se traduce prin "oraşul crucii".
Stavropoleos în imagini
După ce a fost în Rusia şi a strâns o sumă de bani, călugărul Ioanichie Stratonikeas a venit în Ţara Românească, iar în 1722 a construit un han la Bucureşti. După doi ani, veniturile strânse din activitatea comercială au fost suficiente pentru a ridica o biserică în incinta hanului. La acea vreme, bisericile erau adesea construite în zone comerciale şi erau susţinute economic de astfel de hanuri.
Biserica Stavropoleos în 1860, într-o vreme în care hanul încă exista
Credit: Mănăstirea Stavropoleos
Acum, din vechea mănăstire nu a mai rămas decât biserica, restaurată de două ori, prima dată la începutul secolului XX, de către arhitectul Ion Mincu. Atunci a fost construită o nouă turlă şi o clădire în dreapta bisericii, care adăposteşte acum o bibliotecă, o colecţie de icoane vechi şi obiecte de cult, precum şi fragmente de frescă recuperate de la bisericile demolate în timpul regimului comunist. Tot aici s-au amenajat chiliile şi staretia. Biserica a fost restaurată pentru a doua oară în perioada 2003-2006 deoarece, de-a lungul unui secol, coloanele, sculpturile şi frescele se înnegriseră.
Zidurile abundă în ornamente şi forme ample de influenţă baroc. Coloanele sunt înfăşurate în frunze de pia