Clinicile private ar trebui să ofere o alternativă la serviciile medicale de stat. Evz.ro vă prezintă cât costă un abonament la o asemenea unitate şi ce servicii sau beneficii sunt incluse în oferta operatorilor privaţi din sănătate. Sursa: Arhiva EVZ
Uneori, preţul abonamentului pe un an se poate apropia de cumulul a 12 salarii minime pe economie, aproximativ 7.200 de lei. Guvernul a amânat aplicarea legii privind coplata serviciilor medicale până în 2010. Însă calitatea serviciilor medicale de care beneficiază pacienţii în sistemul de stat lasă de dorit. Clinicile private pot fi o alternativă, dar pentru românii cu ceva mai muţi bani în buzunare.
În plus, acestea nu oferă servicii medicale complexe de tipul intervenţiilor chirurgicale de anvergură, iar incidentele negative îşi fac apariţia şi în mediul privat.
Viitoarele mămici trebuie să fie atente când încheie un contract cu o clinică privată. Ca să beneficieze de investigaţiile medicale gratuite în perioada pre şi post natală, inclusiv naşterea, clienta trebuie să posede un abonament de cel puţin un an.
Atunci când alegi o clinică privată, te aştepţi ca progrămările să fie respectate. Ei bine, acest lucru nu se întâmplă, astfel că poţi petrece şi două ore aşteptând să intri în cabinet pentru un control de rutină. Totul, pe sume frumuşele.
Plata în avans
De exemplu, Centrul Medical Unirea (CMU) oferă clienţilor persoane fizice trei tipuri de abonamente, Premium Plus, Premium Circle şi Premium Star. Lunar, pentru o persoană, preţul acestora este de 80 de euro, 100 de euro şi, respectiv, 200 de euro. Contractul se încheie individual, pentru cel puţin un an.
Plata se face în avans. Astfel, pentru cel mai ieftin abonament, un client scoate din buzunar echivalentul a aproape şapte salarii minime pe economie. În prezent, salariul