Albumul „Devis Grebu“ a fost lansat de Institutul Cultural Român. Născut la Constanţa în 1933, absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, artistul a părăsit România în 1964, din motive ideologice. Devis Grebu şi-a câştigat notorietatea încă din anii ’70, când a primit cetăţenia franceză. Aşa cum afirmă el însuşi, a dus o existenţă de „evreu internaţional“, locuind succesiv în mai multe ţări din Europa Occidentală, Asia sau în SUA.
Pictor, grafician, artistul s-a afirmat şi în ilustraţia de presă sau de carte, în design, în scenografie şi ca pedagog. Operele lui au fost expuse în Franţa, Germania, Spania, SUA, Elveţia, China, Japonia, Italia, Israel, Belgia, Bulgaria, Serbia, Polonia, Iran. Publicul din România a putut vedea mai multe expoziţii ale sale, începând din 1995.
Urechea tăiată a lui Van Gogh
Albumul apărut anul acesta a fost gândit de artist, care mărturiseşte la începutul cărţii:„Cred că nimeni nu este în stare să se descrie pe sine însuşi dintr-un punct de vedere absolut obiectiv. Deci, presupun că mă voi expune - înainte de toate – ca un om de artă ai cărui ochi au fost martorii atâtor cruzimi, războaie, pogromuri, discriminări; peste 70 de ani de suferinţe morale sau/şi fizice, de grele încercări personale care şi-au lăsat amprentele“.
Arta realizată de el poartă, într-adevăr, semnele acestei existenţe zbuciumate, care a cunoscut exilul, dar şi lumea largă, dezamăgirile, dar şi succesul, care a decantat esenţele şi le-a prezentat cu neliniştea de sorginte expresionistă, cu un umor mai mult sau mai puţin negru, cu o ironie în care amărăciunea se împleteşte cu bonomia.
Dedicat „urechii tăiate a lui van Gogh“, albumul este structurat în capitole destinate aspectelor diferite ale creaţiei artistului: Autoportrete, Exilul, Pictură, Expoziţii personale,