Ioan Pânzaru, rectorul Universităţii din Bucureşti, vorbeşte despre avantajele masteratului. Rectorul Universităţii din Bucureşti crede că logica documentelor de studii - masterul e mai tare ca licenţa - trebuie înlocuită cu logica bazată pe competenţe. „Adevărul“: Ce rost are să faci un masterat?
Ioan Pânzaru : Diploma de licenţă nu mai este o valoare absolută. Ea oferă doar o introducere în problemele unei profesii, care permite să lucrezi la nivel de execuţie. Pentru funcţiile de conducere există tendinţa de a se cere un master sau, altfel spus, fireşte că titularii unei diplome de master vor avea un avantaj la angajare faţă de licenţiaţi.
Nu trebuie uitat că postul şi salariul se câştigă nu prin diplomă, ci prin calităţile personale. Chiar şi la stat, evaluarea individuală tinde să fie mai importantă decât diploma. Dar formarea la nivel de master este orientată, în funcţie de tipul de program, fie spre aprofundare, fie spre aplicare în profesie, fie spre interdisciplinaritate.
Astfel, un tânăr care doreşte să facă cercetare sau învăţământ superior şi, deci, să urmeze studiile la doctorat, va alege un master de aprofundare. Un psiholog care lucrează în domeniul resurselor umane are interes să facă un master de resurse umane. Un licenţiat în istorie care vrea să studieze perioada contemporană are interes să urmeze un master în ştiinţe politice sau economice.
Diploma de licenţă trasează o despărţire mai importantă din punct de vedere social, pentru că treci de la muncă necalificată, eventual manuală, la munca de birou. Diploma de master e mai importantă ca să avansezi în carieră, fie prin pregătire iniţială, fie prin pregătire pe parcurs. Diploma de doctor te califică pentru a rezolva probleme dificile, care necesită o abordare teoretică şi inovatoare.
Cine poate urma un masterat?