Constituţia prevede că în cazul demisiei preşedintelui Republicii Moldova, interimatul este deţinut de şeful Parlamentului, în cazul de faţă fiind vorba de liberalul Mihai Ghimpu. Acesta urmează să prezinte Parlamentului candidatura la postul de prim-ministru, care la rândul său va prezenta noul Guvern. Informaţia privind demisia lui Voronin a fost publicată de agenţia Omega, citată de Mediafax.
Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin şi-a dat demisia din funcţie. Decizia a fost aprobată de Partidul Comuniştilor. Informaţia este publicată de agenţia Omega, citată de Mediafax.
Constituţia prevede că în cazul demisiei preşedintelui ţării, interimatul este deţinut de şeful Parlamentului, în cazul de faţă fiind vorba de liberalul Mihai Ghimpu. Acesta urmează să prezinte Parlamentului candidatura la postul de prim-ministru, care la rândul său va prezenta noul Guvern. În Republica Moldova, şeful statului este ales de Parlament.
Vladimir Voronin a fost preşedintele Republicii Moldova din 2001, an în care Partidul Comuniştilor - condus de Voronin - a venit pentru prima dată la guvernare. Voronin a fost apoi reales în anul 2005, când PCRM a câştigat alegerile parlamentare pentru a doua oară consecutiv.
Orientarea diplomatică a Republicii Moldova în era Voronin a fost foarte oscilantă, situându-se undeva între discursul rusofil şi cel pro-european.
Preşedintele comunist, fost ministru de Interne al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti a devenit începând cu 2004 un militant pentru integrarea europeană, înainte de a se apropia din nou de Moscova.
Republica Moldova a devenit independentă în 1991. Moldovenii au revendicat ulterior o cultură română, în timp ce ţara se cufunda în mizerie, după perioada de relativă prosperitate din epoca sovietică.
Comuniştii au preluat puterea în 2001, după care au încercat să