Peste 30 de studenţi ieşeni cercetează fantomele trecutului totalitarist din România. Chiar dacă e o perioadă recentă din istoria contemporană, comunismul este studiat în amănunt la masteratul de istoria comunismului de la Iaşi. Povestea studierii comunismului a început în urmă cu mai mulţi ani, prin 2003, când într-un grup de istorici din Iaşi a existat o preocupare pentru studierea temelor privind comunismul românesc.
„La mai bine de un deceniu după 1989, cunoaşterea în domeniu era superficială. Se scria şi se discuta într-o manieră patetică, uneori uşor nostalgică. În orice caz, neprofesionistă“, explică Ovidiu Buruiană, unul dintre iniţiatorii studiilor de la Iaşi.
Mai întâi a fost înfiinţat Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului, care funcţionează în cadrul Facultăţii de Istorie de la Universitatea „Al.I.Cuza“ din Iaşi. Centrul urma să organizeze dezbateri, conferinţe, simpozioane, formarea tinerilor în sensul cunoaşterii comunismului, dar şi înfiinţarea unui masterat de istoria comunismului românesc.
Acreditare de la minister
„Programul de masterat a fost acreditat de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii Învăţământului Superior şi funcţionează în cadrul Facultăţii de Istorie din Iaşi începând cu anul academic 2008-2009“, arată Ovidiu Buruiană.
În primul an de studiu, cursanţii învaţă despre crearea comunismului, impunerea lui în Rusia, premisele apariţiei în România, modalitatea în care a ajuns la putere, regimuri comuniste în Europa de Est. În al doilea an, profesorii predau despre represiune, despre organizarea Partidului-Stat şi perioada de declin din România.
Istoricul Ovidiu Buruiană consideră că studierea comunismului în România era necesară pentru că trăim încă într-o societate postcomunistă, bântuită periodic de fantomele trecutului.
@N