Există gaz pentru proiectul Nabucco în ţări precum Iran, Irak, Egipt, Turkmenistan, Kazahstan şi Azerbaidjan. Iată ce spune preşedintele Traian Băsescu, prezent miercuri, 2 septembrie, la o întâlnire cu diplomaţii români. El le-a cerut acestora să facă eforturi pentru a crea mediul în care consorţiul să contracteze integral cantitatea de gaz necesară.
Există gaz pentru proiectul Nabucco în ţări precum Iran, Irak, Egipt, Turkmenistan, Kazahstan şi Azerbaidjan. Iată ce spune preşedintele Traian Băsescu, prezent miercuri, 2 septembrie, la o întâlnire cu diplomaţii români.
El le-a cerut acestora să facă eforturi pentru a crea mediul în care consorţiul să contracteze integral cantitatea de gaz necesară.
"Nu trebuie căzut în plasa celor care spun : «Da, s-a semnat proiectul, dar unde e gazul ?» Gazul există, există gaz pentru Nabucco şi în Iran şi în Irak şi în Turkmenistan, în zona Caspică, slavă Domnului, conducta să fie. Să nu uităm şi Egiptul, care a ajuns deja cu conductă pe teritoriul Turciei şi are resurse să contribuie cu o parte din gazul necesar funcţionării", declară şeful statului la reuniunea anuală a diplomaţiei româneşti, care a avut loc la Palatul Cotroceni.
Prim-miniştrii din România, Bulgaria, Ungaria, Austria şi Turcia au semnat pe 13 iulie acordul inter-guvernamental pentru realizarea Nabucco. Construcţia propriu-zisă ar trebuie să înceapă în 2010, iar primele transporturi de gaze ar putea avea loc în 2014 - 2015.
România rămâne deschisă şi altor proiecte energetice, în afară de Nabucco. Iată ce declara la RFI pe 18 august ministrul Economiei, Adriean Videanu. El nu exclude o eventuală participare la concurentul ruso-italian South Stream. Videanu precizează însă că deocamdată România nu a primit nici o ofertă oficială de a intra în acest proiect.
"Prioritatea zero pentru România o reprezintă proiectul Nabucco şi vă dau