România livrează pe pieţele externe, anual, în jur de 8.000 de tone de miere, în valoare de peste 17 milioane de euro, în ţări precum Germania, Italia sau Japonia. Anul 2009 poate fi considerat unul dintre cei mai buni din punct de vedere apicol, având în vedere că producţia a crescut semnificativ faţă de 2008. Producţia internă de miere va ajunge, în acest an, la aproximativ 21.500 de tone, în creştere cu 7,3% faţă de anul trecut, ca urmare a temperaturilor propice pentru practicarea apiculturii. În primul semestru, producţia de miere a crescut cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, ajungând la 15.000 de tone.
Străinilor le place foarte mult mierea naturală din ţara noastră, dovadă că aproape jumătate din producţia anuală merge la export în ţări precum Germania, Marea Britanie, Italia, Japonia, Belgia sau Polonia. În primul trimestru al anului, România a exportat 1.900 de tone de miere, în valoare de 5,13 milioane de euro, în creştere cu peste 81% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru întreg anul, reprezentanţii Ministerului Agriculturii estimează un export total de 8.000 de tone, în valoare de peste 18 milioane de euro.
În ceea ce priveşte consumul intern de miere pe cap de locuitor, acesta este estimat, în 2009, la 670 de grame, în creştere faţă de 2008 şi 2007, când a fost de 640 de grame, respectiv 510 grame.
Importuri mici
Chiar dacă România are miere de foarte bună calitate, există şi importuri, în special din China pe motiv că preţul este foarte avantajos. Cantităţile cumpărate din străinătate sunt însă destul de mici.
Anul trecut, România a importat 777 de tone, în valoare de 1,4 milioane de euro, iar,pentru acest an, Ministerul Agriculturii estimează un import total de 700 de tone, în special din ţări precum China, Cehia sau Germania.
Preţuri ca anul trecut