Şcolirea angajaţilor din administraţia publică face gaură în bugetele locale, dar umple conturile anumitor agenţii de turism.
În vreme de criză, funcţionarii publici, personalul de conducere şi de execuţie din administraţia locală şi judeţeană, din instituţiile descentralizate şi din alte instituţii bugetare e musai să se specializeze. Şi asta nu oricum, ci în funcţie de sezon, iarna la munte, vara la mare. Iar în extrasezon le prinde bine şi o ieşire în străinătate: Grecia, Austria, Ungaria, Italia, Franţa, Marea Britanie sau Olanda... Şcolirea funcţionarilor se face, bineînţeles, cu bani din bugetele secătuite, unde cu greu se găsesc fonduri pentru învăţământ sau sănătate.
Monopolul pe instruirea bravilor funcţionari îl are Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală (CRFCAPL) Craiova. Acesta este singurul centru de acest gen din Oltenia, face parte din structura Ministerului Administraţiei şi Internelor şi se află în subordinea Institutului Naţional de Administraţie. La cârma centrului se află neclintită de 14 ani Rodica Bombonica Dudău. Ca să nu le cadă rău bugetarilor atâta instruire, Centrul Regional Craiova le oferă cazare numai la hoteluri de patru şi cinci stele, gen Malibu din Mamaia sau Miraj din Braşov. Bineînţeles că şi preţurile sunt pe măsură, că doar banii nu vin din buzunarul cursanţilor. Cursurile, pentru care taxa de şcolarizare este de 750 de lei, poartă denumiri pompoase: „Auditul intern în administraţia publică“, „Cerinţe europene privind urbanismul şi amenajarea teritoriului“ sau „Managementul performanţei în funcţia publică“. Mai că-ţi vine să crezi că preţiosul funcţionar va da cu birocraţia de pământ după absolvire. Însă, nu taxa goleşte vistieriile locale, ci cheltuielile de transport şi serviciile hoteliere. De aici începe misiunea domnişoarei Bombonica şi a preferaţilor ei.
Operaţi