Judecătorii Curţii Supreme intră în rândul protestatarilor, dar vor continua să dea sentinţe în procesele pentru propriile venituri. Sursa: Codrin Prisecaru
La doar o zi de la declanşarea protestelor în instanţele din toată ţara, judecătorii Curţii Supreme au aruncat şi ei mănuşa executivului: se vor solidariza cu magistraţii care au refuzat să mai împartă dreptatea, pentru o perioadă nedeterminată.
După modelul colegilor de la judecătorii, tribunale şi curţi de apel, magistraţii celei mai importante instanţe din România se vor pronunţa doar în cauzele cu arestaţi şi, deloc întâmplător, în dosarele care „au ca obiect drepturile salariale”.
Adică, vor continua să judece procesele colegilor de la Curtea de Apel, pentru obţinerea sporului de stres echivalent cu 50% din salariu. Şi, pentru asta, au găsit şi un motiv serios: legea impune „judecarea de urgenţă” în astfel de cazuri.
Mai mult, după ce au dat asigurări că vor face toate demersurile pentru ca Ministerul Finanţelor să achite „drepturile salariale legale şi nemodificate”, aceştia au anunţat că nu vor trage la sorţi membrii Biroului Electoral Central, blocând astfel alegerile prezidenţiale.
Nu în ultimul rând, protestul judecătorilor va afecta şi relaţiile cu publicul, acestea urmând să se facă doar prin poştă şi e-mail.
Sporul de stres, redus la 5%
Aseară, anunţul magistraţilor Curţii Supreme a fost urmat de unul similar, făcut de procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti. Aceştia au decis să participe doar la şedinţele de judecată care vizează arestarea preventivă a unor infractori şi plasamentul minorilor.
Mai mult, vor face anchete doar în cauzele „urgente” - care vizează infracţiuni ce reprezintă un pericol iminent pentru ordinea publică.
Pe de altă parte, speranţele ca protestele magi