Deveanul a găsit un punct comun între slujba de cameraman şi slujba pe care o ţine în fiecare duminică. PROFIL
Născut. 30 iunie 1972, Deva.
Studii. Absolvent al Facultatăţii de Teologie din Sibiu.
Familie. Căsătorit, un copil.
Experienţă. Preot din 1995, cameraman din 1999.
Valentin Popa a găsit puntea de legătură între două meserii total diferite. În timpul săptămânii el lucrează ca operator şi cameraman la o televiziune locală din Deva, iar în weekend, în vremea sărbătorilor calendarului religios şi cu multe alte ocazii importante, îmbracă sutana preoţească. Este, de 15 ani, preotul bisericii din Burjuc, o localitate hunedoreană de pe malul Mureşului. Iar în urmă cu zece ani, a transformat definitiv pasiunea pentru imagine într-o a doua meserie.
„Din vremea liceului am vrut să lucrez în domeniul televiziunii. Am renunţat să mă înscriu la o facultate de profil din Bucureşti, pentru că, în vremea comunismului, era foarte greu pentru un absolvent din provincie, fără pile, să fie admis la astfel de studii, unde eru foarte puţine locuri. M-am înscris la teologie şi în 1995, la terminarea facultăţii, am fost hirotonisit ca preot. Mi-am luat o cameră video şi am început să filmez, pentru mine, pentru ca în 1999, la recomandarea unui prieten, să fiu angajat colaborator la o televiziune locală din Deva. De atunci şi până în prezent am reuşit să împac cele două meserii”, a povestit deveanul.
A făcut lobby pentru biserici
Părintele a colaborat ca operator cu Realitatea TV şi cu Prima TV şi este recunoscut ca unul dintre cei mai buni cameramani din judeţ. Totuşi, pentru el, pe primul plan rămâne preoţia. „Enoriaşii de la Burjuc ştiu că lucrez în presă şi vin deseori la mine să îmi ceară, nu doar sfaturi, dar şi să îi ajut prin realizarea unor reportaje despre nevoile lor. Am reuşit ca prin meseria de oper