Cele mai puternice economii din Uniunea Europeana, Germania si Franta, vor face presiuni asupra liderilor G20 pentru a limita marimea bancilor, a reglementa bonusurile care se pot acorda in cadrul lor si pentru a inaspri cerintele de capital necesar pentru functionare.
Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, incearca sa adopte o pozitie comuna pentru combaterea crizei economice si pentru a se asigura ca aceasta nu se va repeta.
"Nicio banca nu trebuie sa creasca atat de mult incat sa-si permita sa santajeze guvernele", a spus Merkel, citata de Bloomberg. "Trebuie sa ajungem la o intelegere la nivel international pentru a ne asigura de acest lucru", a adaugat cancelarul german.
De asemenea, cei doi lideri intentioneaza sa puna capat bonusurilor imense platite in cadrul bancilor, Merkel numindu-le "scandaloase".
Premierul britanic, Gordon Brown, a declarat ca bonusurile si salariile din banci ar trebui sa fie taiate, daca rezultatele din anii urmatori nu vor fi bune, iar autoritatile ar trebui sa aiba puterea sa impuna cerinte de capital mai mari institutiilor financiare.
Pe 25 august, Nicolas Sarkozy a obligat bancile franceze sa intinda doua treimi din bonusurile planificate pe o perioada de trei ani, iar o treime sa fie transformate in actiuni. De asemenea, presedintele Frantei a cerut G20 sa ia in considerare limitarea atat a bonusurilor totale pentru banci, dar si pe cele pentru persoane individuale.
Stop speculatiilor in exces
Avand in vedere ca printre motivele prabusirii sistemului financiar s-au numarat si speculatiile riscante ale bancilor, acest lucru ar trebui incetat imediat, potrivit lui Sarkozy.
"Speculatiile in exces care au condus la criza nu pot incepe din nou, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat", a spus presedintele fra