Michael Grunwald, jurnalist american de mediu, demontează, în următorul număr al revistei, şapte mituri cu privire la energia alternativă. Grunwald spune că, într-un moment în care lumea caută tot mai mult alternativa la petrol, sursele regenerabile de energie par să nu fie soluţia salvatoare. Citiţi şi:
Start modest în cursa pentru petrolRomânia, pe locul 11 la producţia de petrol din Europa şi EurasiaBarilul de petrol va depăşi 100 de dolari în 2011
Potrivit ediţiei cu numărul 12 al revistei Foreign Policy România (FP România), ce va apărea la 14 septembrie, nimic nu e atât de înconjurat de mituri şi de percepţii greşite precum conversaţiile cu privire la succesorii petrolului.
Jurnalistul de mediu, Michael Grunwald, şi consultantul pe probleme energetice, David J. Rothkopf, comentează câteva dintre aceste mituri şi încearcă să privească dincolo de linia orizontului pentru a vedea ce tehnologii ar putea ieşi câştigătoare şi care dintre ele ar putea provoca probleme neaşteptate.
De când există forme dominante de energie, oamenii le caută alternativele. Cărbunele a devenit popular în secolul al XIV-lea, când europenii încercau să înlocuiască lemnul, acesta din urmă devenind din ce în ce mai rar.
Pe de altă parte, inventatorul Alexander Graham Bell credea că rezervele mondiale de cărbune şi de petrol erau deja pe terminate în 1917 şi cerea trecerea la etanolul obţinut din porumb.
Defrişări masive pentru biocombustibili
Michael Grunwald spune că, din nefericire, biocombustibilii nu reprezintă cura pentru dependenţa de petrol.
„Până acum, în lumea reală, cura - în principal etanol derivat din porumb, în SUA, sau biocarburant derivat din ulei de palmier, din soia şi din rapiţă, în Europa - a fost semnificativ mai rea decât boala“, menţionează jurnalistul. El dă exemplul