Textul apare pe blogul lui VTismaneanu si in revista Idei in dialog (numarul din septembrie). E un text de rascruce care vorbeste apasat inclusiv despre conditia elitei culturale romanesti.
Il preiau aici integral si va rog sa il dati mai departe. Haideti sa dovedim ca blogurile noastre sint mai puternice decit ale lor
E un text despre Tismaneanu, dar nu doar despre Tismaneanu. E un text la care subscriu, fara nici o rezerva.
Controversele Tismăneanu: Câteva observaţii
de DRAGOŞ PAUL ALIGICĂ
Câteva note, majoritatea într-un registru pur constatativ, privind controversele publice din jurul lui Vladimir Tismăneanu. Am organizat aceste note în jurul a trei teme: Tismăneanu politologul, Tismăneanu intelectualul public şi persoana Vladimir Tismăneanu.
Tismăneanu, politologul
Indiferent de opinia noastră, bună sau rea, despre Tismăneanu, în profesia sa de cercetător şi profesor în ştiinţe politice, acesta este validat după toate standardele internaţionale. Este profesor plin la o mare universitate americană, a publicat în revistele academice occidentale de profil, a editat principala revistă a domeniului său de specializare, este membru activ al asociaţiilor profesionale reprezentative, îşi scoate cărţile la marile edituri relevante ş.a.m.d. Pe scurt, satisface criterii ce nu pot fi contestate arbitrar şi idiosincratic. Profesional vorbind, deci, Vladimir Tismăneanu are toată legitimitatea epistemică de a se pronunţa cu privire la chestiuni politice şi publice. Cu atît mai mult cu cît întîmplarea face ca una dintre sub-disciplinele lui de specializare să fie studiile comuniste şi post-comuniste. Place sau nu, convine sau nu, aşa au hotărît mecanismele instituţionale şi epistemice ale disciplinei, să-l valideze în sistemul şi în ierarhia lor.
Ce legătură are această faţetă profesională a lui Vladimir Tismăneanu cu controversa