Cei peste 7.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ din Botoşani vor veni la şcoală pe 14 septembrie. Profesorii, învăţătorii, dar şi personalul auxiliar refuză să amâne cursurile.
Cei peste 7.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ din Botoşani vor veni la şcoală pe 14 septembrie. Profesorii, învăţătorii, dar şi personalul auxiliar refuză să amâne cursurile. Aceştia se arată sătui de protestele care nu i-au ajutat cu nimic în ultimii zece ani.
„Nu mai vrem să le facem jocurile an de an. Venim la serviciu şi gata. Guvernul nu are decât să găsească bani să ne plătească“, a declarat Daniel Pietraru, profesor de matematică. Cadrele didactice sunt disperate mai ales că au cheltuit deja banii pe concedii, iar perspectiva de a munci zece zile fără a fi plătiţi îi revoltă.
Vor să dea în judecată Guvernul
Mai mult, profesorii nu vor să recupereze zilele pierdute prin proteste şi cred că aceste acţiuni îi afectează în special pe elevi. „Şi aşa salariile sunt mici. Dacă ne mai trimit şi în concediu fără plată, nu ştiu ce vom face. Avem şi noi familii, rate, copii şi abia ne descurcăm de la o lună la alta. Am ajuns bătaia de joc a guvernanţilor“, a spus Mioara Alexandru, profesor.
Tocmai de aceea, sindicaliştii din învăţământ sunt decişi să dea în judecată Ministerul Educaţiei, dacă va aplica dispoziţia executivului ca bugetarii să intre zece zile în concediu fără plată. „Îi dăm în judecată şi vom câştiga aşa cum am mai câştigat alte 1.000 de procese. Nu ne pot obliga să stăm acasă fără bani. Cadrele didactice vor veni la serviciu şi vor fi plătite conform contractului de muncă“, a declarat Maria Ţiprigan, liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Botoşani.
Haosul legat de începerea anului şcolar vine într-un moment în care Inspectoratul Şcolar Judeţean nu găseşte fondurile necesare pentru termina