Reprezentantii angajatilor din invatamant si justitie au declarat ca nu sunt multumiti de ultima forma a salarizarii unice, singurii care au apreciat ultima forma a legii fiind reprezentantii federatiilor sindicale din sanatate. Aceasta nu este varianta finala a proiectului de lege.
Mai multe instante din tara si din Bucuresti au declansat proteste ca urmare a pozitionarii in grila unica de salarizare. Judecatorii instantei supreme sublineaza ca atitudinea lor a fost determinata de pozitia Executivului, „care a subfinantat in mod constant justitia, inclusiv ICCJ, si care, prin proiectul legii privind salarizarea unica, in discordanta cu Constitutia, principiile dreptului international si salarizarea judecatorilor din celelalte tari membre UE, a exclus practic judecatorii din randul puterii judecatoresti, golind, astfel, de continut autoritatea judecatoreasca", potrivit Mediafax.
La randul lor, sindicatele din educatie resping actuala forma a proiectului legii unice de salarizare, spunand ca noii coeficienti din grila blocheaza functiile cadrelor didactice la salariul actual pentru cinci ani.
Printre singurele cresteri ale coeficientilor de ierarhizare din cadrul noii forme a legii salarizarii din sectorul bugetar se numara cele ale medicilor primari. Coeficientul maxim de salarizare a scazut de la 15 la 12, fiind afectate mai ales functiile de conducere. Discutiile dintre Guvern si sindicate privind proiectul de lege a salarizarii unitare in sectorul public au avut loc pe parcursul intregii zile de ieri, pentru stabilirea unei forme finale, dezbaterile fiind organizate la ore diferite, in functie de domeniul de activitate. Asadar, noua forma propune ca un medic primar sa fie platit cu echivalentul maxim a 5,25 salarii minime, corespunzator vechimii, in timp ce in varianta anterioara coeficientii pentru un asemenea post erau cuprinsi intre 4,05 si