Ca să ajungi în insulele din Croaţia nu-i obligatoriu, dar e minunat să treci prin Split, oraşul-palat întemeiat de Diocleţian şi port la Marea Adriatică. Printre ruinele palatului ridicat de sângerosul împărat, trăieşte un oraş atent cu artele şi cizelat de veneţieni: spaţiul perfect în care să te joci de-a vacanţa, printre ruine capricioase, cafenele leneşe sau galerii de artă ascunse în firide.
Să vezi primele semne ale unui port din mersul trenului e o senzaţie cu care foarte puţine altele se poate compara. Dacă portul e la Adriatica şi în ghidul din rucsac ţi s-a promis c-o să te plimbi printr-un oraş care s-a ridicat dintre zidurile unui palat roman, comandat de Diocleţian, graba care te împinge să dai buzna jos din tren, în plin soare, îşi găseşte mai multe scuze decât în mod normal. Iar oraşul Split, port important pe coasta dalmată şi nod către insulele Croaţiei, te ia în primire chiar de pe peron.
Străzile din Split, foste coridoare de palat
Veneam dinspre Zagreb şi nu făcusem nicio rezervare, cum, de fapt, n-am făcut în toată călătoria prin Croaţia. Pe peron mişunau femei cu hărţi şi teancuri de poze în mână, gata să-ţi arate beneficiile cazării la vreuna dintre pensiunile care fac concurenţă hostelurilor sau hotelurilor.
Am ales una, aproape de port şi de zona veche, romană, am cărat bagajele şi, fără să ştim cât avem de gând să rămânem acolo, am pornit să vedem despre ce poate fi vorba. Voiam să aflăm în ce s-a transformat vechiul palat imperial, dar agitaţia din port, cu esplanada, cu briza, cu marea, cafenelele şi vapoarele trase la ţărm făceau alegerea dificilă.
Era deja după-amiază târziu şi nu, n-am dat cu banul, ci pur şi simplu am zis da labirintului de străzi şi de trepte, de nişe şi piaţete care odinioară fusese interiorul palatului, şi care, din treaptă în treaptă şi di