Începând de astăzi procurorii DIICOT se alătură protestului colegilor din Parchetul Capitalei şi celorlalţi magistraţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti şi anunţă că îşi reduc la minimum activitatea. În acest moment 80 la suta din instanţele din România protestează.
Acţiunea procurorilor DIICOT vine după o decizie similară luată de procuroii de la Pqarchetul Capitalei. ÎN timpul protestului, care este declanşat pe o durată nedeterminată, magistraţii DIICOT vor asigura doar urgenţele care implică infracţiuni flagrante. Este blocată realaţia directp cu publicul, procurorii primind doar sesizări scrise sau pe email.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au decis, tot astăzi să se solidarizeze şi ei cu magistraţii care au declanşat protestele şi să îşi desfăşoare activitatea în raport cu acţiunile acestora, nemulţumiţi de proiectul legii unice de salarizare.
Sistemul a fost blocat
Aproximativ 80 la sută din instanţe au decis, până în prezent, suspendarea activităţilor, din care 12 curţi de apel, 31 de tribunale, peste o sută de judecătorii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit Reţelei Naţionale a Adunărilor Generale ale Judecătorilor (RNAG).
Judecătorii solicită salarizarea la nivelul celorlalte două puteri în stat, respectiv stabilirea coeficienţilor de salarizare pentru judecătorii definitivi începând de la nivelul de salarizare al secretarului de stat şi până la coeficientul maxim, potrivit deciziilor luate în adunările generale şi centralizate de RNAG până în prezent.
Ministrul îi acuză pe magistraţi că fac "mineriade"
Ministerul Justiţiei a anunţat astăzi că va continua să susţină în Guvern soluţii de ameliorare a grilei pentru sistemul judiciar, sub rezerva sustenabilităţii bugetare, şi că întreruperea activităţii de judecată este nelegală, tra