Obişnuiţi să-şi retragă tot salariul de la bancomat, posesorii de carduri îşi achită foarte rar cumpărăturile direct la comerciant. Plătesc prin card la comerciant, în medie, 145 de lei, dar retrag de la bancomat triplu. Românii nu se dezvaţă să folosească numerarul. Deşi numărul de terminale prin care se poate efectua plata direct la magazin (POS - Point of Sale) a crescut până la aproape 100.000 de unităţi, românii optează foarte rar pentru această variantă. Ei preferă să retragă numerar de la bancomate pentru a-şi achita apoi cu el cumpărăturile.
Astfel, posesorii de carduri plătesc o dată la două luni direct la comerciant. Mai exact, cu cele 12,74 milioane de carduri valide aflate în circulaţie s-au efectuat în trimestrul al doilea doar 18,89 milioane de tranzacţii la POS‑urile montate în România, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.
Şi asta în ciuda faptului că pentru plata prin card la comerciant nu se percepe comision, aşa cum se întâmplă în cazul retragerii de numerar de la bancomate. În ceea ce priveşte suma tranzacţionată în intervalul aprilie-iunie, ea s-a ridicat la 2,72 miliarde de lei (646 de milioane de euro). Mai exact, valoarea medie a unei plăţi a fost de 144,15 lei (34,25 euro).
9.500 de bancomate instalate
Nici măcar cardurile de credit, special concepute pentru cumpărături, nu sunt mai des folosite de români. Cu cele 2,28 milioane de carduri de credit aflate în circulaţie, românii nu au efectuat în trimestrul al doilea mai mult de 4,13 milioane de tranzacţii.
Mai exact, o tranzacţie la mai bine de două luni. Românii sunt adepţii numerarului. Posesorii de carduri, fie ele de debit sau de credit, scot bani de la bancomat o dată la aproximativ trei săptămâni. Iar cum valoarea medie a unei retrageri este de 400 de lei, reiese că sunt încă foarte mulţi cei care preferă s