Cei mai afectaţi sunt pensionarii, pentru care plimbatul oalelor cu apă caldă de la aragaz la baie este un adevărat chin.
Timp de cel puţin două săptămâni, zeci de mii de ieşeni nu vor mai avea apă caldă la robinetele din baie şi bucătărie. Unii dintre clienţii Centralei Electro-Termice (CET) susţin că situaţia este mai gravă decât acum 20 de ani. „Nici măcar pe vremea lui Ceauşescu nu rămâneam atâta timp fără apă caldă. Se mai întrerupea, dar numai cât se remedia vreo defecţiune“, îşi aminteşte ieşeanul Constatin Ionescu.
Gospodinele ieşence sunt cele mai revoltate de întreruperea anunţată de societatea din subordinea Consiliulu Local Iaşi. „Nu vreau să mă gândesc câtă apă va trebui să încălzesc la aragaz ca să spăl rufe, să fac baie şi alte lucruri normale într-o casă. Cred că singura soluţie ar fi să ieşim cu măciuca la ei, cu furcile şi sapele, aşa cum a fost la 1907“, a spus Ionela Zlate, casnică.
Centralele termice, o soluţie salvatoare
Ieşenii care s-au săturat de problemele cauzate de CET de-a lungul timpului şi au montat sisteme independente de încălzire a apei răsuflă acum uşuraţi. Cei care au rămas branşaţi la sistemul centralizat se gândesc să ia măsuri pentru viitor.
„Mi-am pus boiler tocmai pentru că bănuiam că mai devreme sau mai târziu se va ajunge într-o situaţie de acest fel. Acum vorbeau şi vecinii mei că vor să-şi pună centrală“, a spus şi Lenuţa Chelco, muncitor. Chiar dacă le va uşura buzunarele de sute de lei, ieşenii sunt dispuşi să facă o investiţie pentru a-şi monta o centrală termică.
„Altfel văd că nu se poate. Mă rog totuşi ca Dumnezeu să le dea minte să rezolve această problemă pentru că nu toţi oamenii au bani să-şi pună centrală termică“, este de părere Cătălina Voicu, economist. Reprezentanţii CET Iaşi speră ca în cel mai scurt timp să fie reluată furnizarea gaz