Zeci de aparate medicale vechi de zeci şi sute de ani pot fi vizitate începând de vineri. Noua expoziţie de la Muzeul de Farmacie este inaugurată cu ocazia unui congres internaţional la care va participa şi Wim Mulder, de la Muzeul Ambulanţei din Utrecht. Microscoape vechi de sute de ani, un scaun de dentist vechi de 100 de ani sau electrocardiografe vechi de 90 de ani pot fi văzute începând de vineri la Muzeul Farmaciei din Piaţa Unirii. O nouă secţiune a muzeului va fi deschisă definitiv cu ocazia unor conferinţe din domeniu organizate începând de astăzi de firma de aparatură medicală Temco.
Chiar dacă o parte din obiectele expuse aici, aflate în patrimoniul Muzeului de Istorie al Transilvaniei, au mai fost expuse în urmă cu 10-15 ani, colecţia prezintă şi multe noutăţi şi donaţii primite între timp.
Microscop din 1750
Cel mai vechi obiect din expoziţie este un microscop din 1750, care a fost donat de prof. dr. Luminiţa Pleşca-Manea. Tot la această secţiune, puteţi vedea un microscop monoculat tip C. Reicher cu trei obiective datat din 1800. Fabricat în Austria şi donat muzeului de prof. dr. Dimitrie Michail din Cluj-Napoca, microscopul a fost folosit de Victor Babeş în 1919, în cele şase luni în care a predat la Cluj.
Muzeograful Radu Crişan spune că valoarea obiectelor din expoziţie este inestimabilă, iar acestea vor folosi foarte mult studenţilor de la Medicină, care urmează cursul de Istoria Medicinei. „Ei vin în fiecare an în grupuri organizate şi sunt îndrumaţi de profesorii lor”, spune Radu Crişan.
Aparate de raze X din 1915
Expoziţia mai cuprinde mai multe secţiuni, printre care radiologie, cardiologie, oftalmologie, fizioterapie sau ginecologie. Unele exponate sunt considerate piese de tezaur, printre care şi primul electrocardiograf din România, la care se presupune c